Elämä jatkuu .......
Ei sitten lähtennä KalPa voittamaan, eikä kevät tulemaan, ei.Mutta elämän on jatkuttava ja kesänkin tultava jossain vaiheessa ja saattaapa olla, että KalPakin vielä voittaa joskus.
Monena keväänä on olleet vedet vapaina jäistä, hauet olleet kudulla, tai jo kuteneet tähän aikaan, mutta eivätpä ole vuodet veljeksiä, eivät.
Veneen olen tervannut jo kuukaisi sitten, eilen työnsin jo rantasulaan, ettei ravistu vanha puuvene. Siinä se nyt kuin odottaa, että eiköhän Seppo viijä jo pari katiskaa. No viijään, ihan heti kun nuo rannat pikkusen avautuu, sillä keväinen kutuhauki on herkkua. Se on paremman makuinen, kuin läpimän veden lahtihauet. Selkävesiltä kutemaan tulleet, paksulihaiset hauenköllikät ovat ihan toistaluokkaa. Enoni Reijon kanssa aina keväisin odotamme kielipitkällä hauenkutua, vanhat kalamiehet osaavat antaa arvon kutuhauen maulle. Haukea pidetään jotenkin aliarvostettuna kalana. Rantarosvo, jänkäkoira !
Mutta ruuanlaittajasta se on kokonaan kiinni, mitä ja miten hän saa valmistettua siitä ruokaa.
Hauki on maukas kala, maukkaampi kuin esim. kuha. Mutta ei kun kuhafilettä pitää vaan mennä ostamaan, on kohta kalliimpaakin kuin lehmän sisäfile. Härkäähän sitä ollaan ostavinaan, mutta vanahaa lehmää se on. Niin, mausteita on osattava käyttää hauen valmistuksessa. Ei niin kuin kokkiohjelmat näyttävät neuvovan jo lohenkin valmistuksessa, että kaikenmaailman maustetahnoilla ja puhvelinfeissikarreilla peitetään koko kala, vaan kalan oma maku on säilytettävä maustamisesta huolimatta. Vanhin poikani Vesa opetti aikoinaan minuakin - isä, ei täytteeksi vaan mausteeksi. Aika hyvä neuvo.
Sitruuna, tilli ja suola ovat hauen perusmausteet ja riittävätkin melko pitkälle. Voihan siihen vielä tietysti lisätä ripauksen mustapippuria, mutta tilli laitetaan hakkeluksena vasta valmiin haukiannoksen päälle. Ja kaikkein paras kalakeitto tulee hauesta ja ehdottoman ykkös kalapihvit. Ellette usko, tulkaa maistamaan ! Tuota, tuota, - tänne on kyllä mahottoman mutkanen ja huono tie, ja loppumatka pitää tulla pitkospuita, mutta uskokaa hyvällä, hauki on hyvä kala.
Elämän jatkumisestahan minun pitikin puhua, eikä hauen kuolemasta.
Näihin aikoihin joka kevät pelataan nämä pleijarit jääkiekossa ja tänä keväänä mestaruudesta ylsi tappelemaan meidän savolaisten oma KalPa. Alussa näytti hyvälle, Tappara sai neniinsä kahdessa ensimäisessä pelissä, mutta KalPa neljässä viimeisessä.
Minä en uskaltanut kuin sillon tällön vilkasta ja just sillon Tappara teki aina maalin. Teksi tv,stä aina nopeesti vilkaisin tilanteen.
No, ei tullunna mesteruutta, ei, mutta hoppe ei oo häppee. Pakko kai se on jotenkin lohduttautua tässä maakunnan surussa. Vanaha savolainen toteamus - mies se on hävinnyttii ja hävinnyt mies onnii. Pitää kuitenkin varmimmin paikkansa.
Enhän minä näistä voitoista ja tappioista, niitähän se on koko elämä täynnä. Kevät ja se kesäkin on joka päivä yhtä päivää lähempänä. Eiköhän se olekin tämä odotus sitä parasta aikaa ? Sitten kun se kesä viimein tulee, tulee kauhea kiire koettaa pitää siitä ihanasta vihreydestä, lintujen laulusta, tuomen ja pihlajan kukinnasta, kaikesta vehdeydestä ja tuoksuista kiinni, mutta käsistä ja silmistä ja aisteistamme ne kuitenkin luisuvat kohti keskikesän hautovaa lenseyttä. Sitten on vaan kesä ja kohta alkaa pelottaa, kun se luisuu kohti syksyä. Ei niistä ihanuuksista saa pidettyä ihmispolo kiinni, vaikka istuisi tuomen alla yöt ja päivät, eräänä tuulisena päivänä tuomenkukat leijailevat syliimme, ei siinä mikään auta.
Kyllä tämä vuodenaikojen vaihtuvuus on käännettävä onneksemme, saamme aina odottaa jotain. Tyytyväisiähän me emme ole oikein mihinkään ja tarvinneeko tuota ollakaan, riittääpähän puheenaiheita - on se tuas ilimoja pitelly ! Ajatelkaapa jos olisi aina kolmekymmentä varjossa, kauheat sirkkaparvet vaeltaisivat pitkin entisiä viljapeltoja, kaivot olisivat kolmekymmentä metriä syvät. Saattaisi teitenkin jonkun Ehrnrooth
Nyt meillä on taas kaikki hyvä edessäpäin, olkaamme toiveikkaalla mielellä ja koko vappu pikkusimassa ja nauttikaamme vaikka pulleista munkeista - kyllä se siitä ! 😍
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti