Paljonko painat ?
No minä painan 120 kg ja ylikin. Olen lihava, ylipainoinen ja lähes yhteiskunnallinen ongelma ja hylkiö. Obeesi yksilö, jonka syytä on lähes koko yhteiskunnan kaikki ongelmat. Joka ikisessä diaknoosissa ja lääkärien keskustelussa merkitään oselleni, henkilö on obeesi.Muistaako joku 50 - 60 luvun. Minullakin syötettiin lapsena, siis 50-luvulla ruokahalulääkettä, kun ei ruoka maistunut ja olin laiha. Hyvin on tehonnut, nyt en ole laiha , enkä aliravittu.
Silloinen ruokavaliona oli pottuhaavikkaat ja ruskeakastike, kalakeitto, suolakala ja savusärjet, tai jotain, mikä ei millään maistunut lapselle. Aikuiset niitä söivät, että jaksoivat tehdä töitä. Ja pannulla paistettua läskiä. Mutta silloin tehtiinkin ruumiillista työtä itsensä väsyksiin. Ei ollut jääkaapissa koskaan juustoja, jugurtteja, makkaroita, pitsoja, eikä muita nykyajan herkkuja, kun ei ollut koko jääkaappia, oli vain ruokakomero. Siellä oli korkeintaan suola lahnaa, tahi kapasärkeä, voita leipää ja kokomaitoa. Kaloja sipellettiin leivänpäälle, tahi lämmitettiin pottukattilan päällä.
Eikä siitä ole kovinkaan kauan, kun taaksepäin muistellaan. Jos katsot kuuskytluvulta ja vielä seitkytluvulla tehtyjä ohjelmia, tai dokkareita, eipä juurikaan näy ylipainoisia ihmisiä, varsinkaan nuoria. Itsekin painoin v - 1975, 75 kiloa.
Entä nyt ? Onko kaupoissa, mäkeissä, pitserioissa, ravintoloissa herkkuja, jotka ovat kaikkien ulottuvilla, onko rahaa ostaa ja mässäillä ? Tuleeko telkkarissa pitkin iltaa pelkkiä ruokaohjelmia ja mainoksia ? Saako jokapaikasta mega-aterioita ? - Kyllä ! Mega ja jätti on nyt muotia.
Ja kaikkiin tuotteisiin ahdetaan piilorasvaa, sokeria ja vaikka mitä ihmispoloa koukuttavaa kamaa, keltaista liejua kaikkiin lihoihin - marinaadia. Ja aina eniten siihen, joka on halvimpaa ja helpoimmin lämmitettävissä kiireiselle ja trendikkäälle ihmiselle ateriaksi.
Ihmispolo se on semmonen ressukka, että se tykkää kaikesta hyvälle maistuvasta, mielihyvää tuovasta, helposta ja hyvin mainostetusta roskaruuasta, sisältäköön se mitä paskaa hyvänsä. Ja sen töhkän pääle se vetää imelää, tuhansia kaloreita sisältävää suklaata, eli muuta makeaa niin, että lopulta yrjöttää.
Kyllä elintarviketeollisuus, kauppieas ja mainosmies tämän tietää ja iskee juuri oikeaan hermoon.
Mielihyvä se on tämän päivän elämän ja asian ydin, mihin isketään, kuin korppi kalasäkkiin.
Meillä on suurimmalla osalla niin paha olo tästä maailman menosta, tai joutoaikaa liiaksikin, että saadaksemme jotain mielihyvää, olemme valmiit asettamaan kauppiaan alttarille vaikka oman terveytemme. Ja useimmiten huomaamatta ja tietämättäkin. Kuka se jaksaa kokoajan lukea sitä sitä pienellä präntättyä siltä lopusta, jossa lukee 400 cal / 100g, kunhan se kama on vaan hyvänmakuista.
Kellä on nykyisin oma peruna ja porkkanamaa, josta syödä pelkkää pottua ja ruskeaakastiketta, leivälle pelkkää ylähuulta ja juomaksi piimän sintua ? Kellä on luonnetta olla ostamatta sinistä lenkkiä, siankylkeä ja hillomunkkeja, ja kaikkea sitä herkkua mitä hyllyt ja altaat notkuu, kun raha ei riitä fileisiin, tahi ohuen ohueisiin riimihärkäsiivuihin, jotka ovat lähes kalorittomia ? Töllötämme illat, osa päivätkin televisiota mässyttäen jotain juustonaksuja, suklaata, kaljaa , tahi kokista päälle, kun ei ole muutakaan tekemistä. Sitten illoin järjesetään TV,ssä panelikeskusteluja ja lihavuusiltoja - mistä johtuu liikaliavuutemme. Jokainen älykääpiökinhän sen tietää, että se johtuu just siitä, kun syömme enemmän kuin kulutamme. Laihtumiseen on vain yksi tie - syödä vähemmän, kuin kuluttaa. Niin yksinkertaista se on. Siihen ei auta mikään muu, ei jumalat, eikä ravitsemusterapeutit. Laihtumisen kaava on perin yksinkertainen. Mutta kuka meistä siihen pystyy ? Se onkin maailman laajuinen ongelma ja ehkä tuottavin bisnes tällä hetkellä.
Ruuasta ja syömisetä on tullut tähän maailman aikaan jumalaton must ja bisnes. Se on jo taidetta, elämää suurempaa intohimoa, ja lähes akrobatiaa. Tuntuu, kuin koko ihmiselämä olisi tyhjää ja tarkoituksetonta ilman ruuanlaittoon ja syömiseen sisältyvää mielihyvää, tunnetta ja pakkoa kehittää mitä uskomattomampia luomuksia lautaselle, itselle ja niille ystäville, jotka tulevat yllättäen, tahi kutsuttuina grilli-iltoihin ja kyläilemään allakoihin merkiittyinä, tarkkaan harkittuina ajankohtina.
Ei ihme, että iso-osa meistä on ylipainoisia, diaknooseissa obeeseja ja kaikkiin terveyshaittoihimme syyllisiä poloisia, jotka olemme vuosien mittaan syöneet enemmän kuin olemme kuluttaneet.
Voi meitä raukkoja !
Loppupeleissä ihmiselläkin on elämässään vain kaksi tarkoitusta - pariutuminen ja syöminen ja näihin kumpaankin, uskallan sanoa - mainosmies ja kauppias on iskenyt tehokkaasti kyntensä ja meistä ressukoista on tullut uhreja, josta saamme kärsiä enemmän, kuin lääkäri määrää.
Mutta olen aivan varma, että kun meissä todetaan tämän lyhyen elämänpätkän päättyessä se liian myöhään havaittu syöpä, tahi pumppu tilttaa, niin siitä lähtee samoilla kivuilla taivaaseen, tahi helvettiin niin lihava kuin laihakin. Eikä siinä vaiheessa juurikaan läskit , tai luut paljoakaan paina, kivut ja hoidot ovat kummallekin samat ja lähtö yhtä varmaa..
Olisiko se sittenkin niin, että jokainen meistä kanta läskinsä, diaknoosinsa, tahi luunsa ihan itse ja tekee johtopäätöksiä omasta olemisestaan sitä mukaa, kuin se elämää haittaa, vaikeuttaa, tahi sulostuttaa.
Niin sanoakseni " ,karavaani kulkee ja koirat haukkuu ", elämä on lyhyt, kuin polvisukka vain " , teitpä niin tai näin.
Paluuta 50 - luvullekaan ei enää ole.
Tästä se kaikki alkoi, sitten tulivat rasvagrillit, kokikset, mässyt , pitsat ja megahampurilaiset, työttömyys ja kohta loputkin työmme hoitaa tekoäly. 😓
Voi meitä matkamiehiä maan, meillä on vaan enemmän ja enemmän aikaa syödä itsemme lihaviksi, kaiken maailman psyykkisten ongelmien kera. Ja kauppias hoitaa momman !
Tässä vuodatuksessa siirän vastuuta lihavuudestamme elintarviketeollisuudelle ja kaupalle aivan tietoisestikin, sillä nykyisin elämme älyttömässä yltäkylläisyydessä ja " liha on heikko " niin kuin uskovaiset puolustautuvat.