perjantai 31. maaliskuuta 2017

RoboCop    "ihmeteltävää maailmassa riittää"

Elämme nyt kansamme (kehitysvaiheessa) sitä aikakautta, kun meitä valmistetaan hyväksymään robotit palvelioiksemme ja jopa kavereiksemme.
Monissa mainoksissa esiintyy robotti yleisön pälvelijana ja vanhainkodeissa jopa ihmisen parhaana viihdyttäjänä ja ystävänä. Hoitokoti,tai hoivakotihan se nykyisin on trendikkäämpi nimi niille tarhoille, joihin kootaan kotonapärjäämättömät vanhukset. No, joka tapauksessa siellä annetaan sitä hoivaa vanhuksille, minkä 0.4 hoitajamitoitus myöten antaa ja ilmeisesti nyt sisäänajetaan robotteja hoitamaan osa niistä töistä, joihin tämä hoitajamitoitus ei riitä. Puhutaan nyt vaan desimaaliluvuista, kun koko hoiva-alan hoivahoito tuntuu kiteytyvän näihin desimaalilukuihin. Nyt ollaan tosin jälleen alentamassa sitä nollapilkkua, kun aletaan käyttämään palkattomia harjoittelijoita apuna hoivatyössä. ( hoivatyöhän ei vaadi osaamista, kaikki kelpaa )  Ennen voitiin kohdistaa vähien hoitajien voimavarat hoitotyöhön, nyt on hoitajilla hoidettavina potilaat, robotit ja harjoittelijat. Tämä on sitä nykyajalle niin tyypillistä logiikkaa, jota käytetään yleisesti kustannustehokkaassa markkinataloudesa. Kustannukset ja ihmistyövoima minimiin, liikevoitto siirretään paratiisisaarille, josta se jaetaan osinkoina omistajille. Kukaan ei pysty tätä tosiasiaa kiistämään suurien monikansallisten hoivayritysten keseessä ollen, jotka hallitsevat jo lähes 90 % Suomen hoivamarkkinoita.

Ovathan robotit palvelleet ihmistä aikaisemminkin, esimerkiksi prosessiteollisuudessa ym. jo pitkään, helpottaneetkin ihmisten työntekoa ja luoneet parempaa tulosta omistajilleen.
Moni yksitoikkoinen ja raskaskin työvaihe on jäänyt niiden tehtäväksi.
Mutta jotenkin apsurdia on, että samaan aikaan, kun joka maassa on ennätys suuri työttömyys, Suomessakin jo lähes puolimiljoonaa työtöntä, kehitetään robotteja palvelemaan näitä työttömiä ja mikä käsittämättömintä, aletaan totuttaa ihmisiä seurustelemaan ja hoitamaan asioitaan robottien kanssa, jopa työkavereiksi kai ne on kohta hyväksyttävä. Tekisi mieleni sanoa, että voi tätä ihmiskunnan alennustilaa!
Aivan kuin ihmisille luotaisiin tulevaisuutta, jossa kenenkään ei tarvitsisi tehdä mitään.
Koulutetaan vaan tietyntyyppisiä agitaattoreita levittämään robottien evankeliumia hurmoshengessä ympärilleen. Uudet autotkin valmistetaan jo niin, että kuljettaja alkaa olla autossaan pelkkä matkustaja ja siihen ratin ja selkänojan väliin on varmaan kohta saatavissa robotti, joka hoitaa lopunkin matkustamisessa. Mutta arvatkaapa kuka on vastuussa, jos autolla ajetaan liikenneonnettomuus? Tietooni ei ole tullut yhtään oikeuden tuomiota, jossa olisi tuomittu auto, tai huono ajokeli. Mutta saa nähdä sitten "kehityksen" edetessä   Siis kaikesta vastuun kantaa ainakin vielä loppupeleissä ihminen.

Niin se vaan on, että kun meille poloisille aletaan niinsanotusti "ajamaan sisään" jotain uutta asiaa, me alamme pikkuhiljaa tottua ajatukseen ja lopulta siitä tulee normaali käytäntö. Kohta varmaan edukunnassakin asetetaan tavoitteeksi 120000 uutta robottia vuodessa, kun kerran samanverran uusia ihmistyöpaikkoja on osoittautunut utopiaksi. Ehkä näitä uusia työkavereita sitten aletaan myös verottamaan niin kuin perinteistä prolea, muuten saattaa edessä olla entistä suurempia leikkauksia.
Nähtäväksi jää.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti